Cererea pe piața imobiliară

 Cererea de bunuri imobiliare pe piața imobiliară.

O piață imobiliară este reprezentată de un grup de persoane sau firme care sunt în contact unii cu alții în scopul de a efectua tranzacții imobiliare. Participanții pe piață pot fi cumpărătorii, vânzătorii, chiriașii, proprietarii, creditorii, debitorii, antreprenorii, constructorii, administratorii, investitorii și intermediarii.
Bunurile imobiliare au valoarea dacă prezintă o anumită utilitate pentru un oarecare grup de consumatori. Bunul imobiliar poate fi necesar potențialului cumpărător sau chiriaș pentru atingerea unui scop economic concret( funcționarea întreprinderii industriale sau comerciale, obținerea recoltei), sau pentru satisfacerea nevoii de spațiu locativ. Imobilul are caracter de utilitate, întrucât, potențialul consumator este gata să achite taxa de arendă (locațiune) pentru folosirea temporară a lui. Imobilul îi dă proprietarului său sentimentul demnității, satisface alte necesități psihologice ale acestuia.
Utilitatea este proprietatea  bunului imobiliar de a satisface nevoile consumatorului, într-un anumit loc și într-o anumită  perioadă de timp.
Bunul imobiliar trebuie asemeni să aibă un caracter deficitar, numai în acest caz potențialul cumpărător manifestă interes față de căutarea unui anumit fel de imobil și tendința vânzătorilor de a diversifica sortimental bunurile imobiliare comercializabile.
Asadar, îmbinarea celor două calități ale bunului imobiliar, utilitate  și  caracter deficitar dau naștere la cererea și oferta.
Cererea este cantitatea de bunuri imobilare pe care potențialii cumpărători ar vrea să le procure la anumite prețuri, reflectând necesitățile, dorințele materiale, puterea de cumpărare și preferințele consumatorilor.
Cererea reprezintă nevoile de bunuri si servicii care se satisfac prin intermediul pieței, adică prin vânzare-cumpărare și ea poate fi :
·  individuală, adică din partea unui singur cumpărător la un bun economic sau la altul;
·  totală, adică din partea tuturor cumpărătorilor la bunul sau serviciul respectiv;
·  agregată sau globală care exprimă ansamblul cererii din partea tuturor cumpărătorilor și la toate bunurile și serviciile existente; aceasta se exprimă în forma bănească, fiind astfel posibile măsurarea și compararea.
vezi mai mult


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога